Cursussen, coaching en workshops
Dorothée Wortelboer verzorgt cursussen en coaching in de diverse historische dansstijlen van de 15e tot de late 18e eeuw, met een enkele uitstap naar de vroege 19e eeuw. Voor al deze stijlen zijn bronnen bekend, waarin de dansen en meestal ook de muziek voor iedere individuele dans genoteerd staan. Hoewel de stijlen onderling zeer verschillend zijn, hebben ze een aantal aspecten gemeen zoals het belang van een goede lichaamshouding en het contact met de danspartner(s), precisie en een goede beheersing van het gebruik van de ruimte. De stijlen omvatten zowel dansen voor de balzaal als voor het theater en het kunnen solo’s, dansen voor één of meerdere paren of voor grote groepen dansers zijn.

Voor de gehele genoemde periode geldt dat in het leven van de hogere kringen altijd en overal gedanst werd en dat dans ook vrijwel nooit ontbrak in theatrale evenementen. De diverse dansstijlen laten zich in een kleine notendop als volgt karakteriseren:

  • vroege renaissance: de 15e-eeuwse dans beschikt over een gering bewegings- en passenvocabulaire, maar is desondanks van een grote schoonheid. De basses dances en basse danze laten een bijna abstracte esthetiek zien, de balli bestaan vaak uit meerdere dansritmes, waardoor ingetogen abstractie en uitbundige vrolijkheid soms direct na elkaar voorkomen.
  • late renaissance/vroeg-barok: de dans van de 16e en vroege 17e eeuw wordt gekenmerkt door een grote variëteit aan passen en figuren. Mooie patronen met relatief eenvoudige passen wisselen af met virtuoos voetenwerk en sprongen.
  • barokdans, late 17e, groot deel van de 18e eeuw: alle basiselementen van het latere klassieke ballet zijn hier al aanwezig: de uitdraai, het doorstrekken van de benen, balans en port de bras, dit alles echter nog binnen de proporties van het menselijk lichaam. De virtuositeit neemt toe, hoewel de contredances (dansen voor grote groepen) relatief eenvoudig blijven.

    Cursusmogelijkheden:
    - op aanvraag, in Nederland en in het buitenland: workshops, korte of langere cursussen voor een groep belangstellenden, of in verband met een bepaald project (bijvoorbeeld een renaissance- of barokprogramma van een koor of orkest, het uitvoeren van een historisch toneelstuk door een toneelgezelschap), voor musici en reënactors.

    De agenda op de website geeft doorlopend informatie over de diverse cursusmogelijkheden. Neem voor alle andere mogelijkheden contact op!